PassMark Software


No announcement yet.

8700K. Saw WHEA LOGGER entries 19 and one 47.

  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • 8700K. Saw WHEA LOGGER entries 19 and one 47.

    Hi. Today i checked my event viewer and found some weird errors from 21.01.2018 :

    A spam of:
    WHEA Event ID 19 CPU-corrected hw error

    And only one :
    WHEA Event ID 47 memory-corrected hw error

    Here are screens with one of them uploaded down.

    This day i remember i finished installing Windows 10. And system was completely on idle overnight.

    Errors was only in 21 january. From 22 january till today no errors in event viewer,i checking now all days.

    And i dont know why this errors happened in this day?

    Computer is:
    8700K stock, MTE on, 4700mhz auto clock
    Asus Z370 Pro Gaming
    16GB DDR4 GSKILL 3000MHZ ( XMP ON)
    Gtx 1080 Ti Aorus
    Corsair 750 Rmi
    SSD Crucial 525GB
    Windows 10 clean install 1709 Creator Fall Update

    All settings in UEFI are stock,defaulted . Only XMP profile is on.

    Temps of cpu fine,temps of gpu fine. Never had any single BSOD. Memtest86 and IHC MEMTEST no errors. All benchmarks passing, no crashing in games

    Only saw that error in event viewer which make think that is still with cpu or rams or mobo or psu?

  • #2
    memory-corrected hw error would normally be related to an ECC memory bit error that was corrected.
    But as you don't have ECC memory, it might be a BIOS bug. But if it isn't causing any problem I would try and fix it. The Windows event log always contains a lot of strange unexplained messages, most of which are unintelligible rubbish.


    • #3
      WHEA errors are most often due to errors in the L caches. These have ECC. I can get them at will by not having a high enough VCORE voltage. Especially If you are overclocking you will have to increase your VCORE so you won't get these errors.


      • #4
        Ok but i had these warnings in 21 january only. Errors starts showing on IDLE in event logs in 3 a.m and finished at 3 at noon.
        And no errors till today ( 14.02 ).

        So how is this possible that they occured once? And i am not sure how to troubleshoot computer now.